tiistai 14. elokuuta 2012

Deisin koulutusta

Deisin ollessa nyt kolmivuotias, alkoi tamman työt. Ensin oli suitsittuna olemisen opettelu ja osallistuminen maastakäsittelyhommiin helmikuussa.




Maaliskuussa opeteltiin olemaan varusteet päällä sekä juoksemaan liinan päässä. Ensimmäistä kertaa kun Deisillä oli satula selässä, päädyttiin kiipeämään selkään istumaan kolmesti, koska Deisi ei korvaansa hommalle lotkauttanut. On se hieno pikkutamma :)





Kevättöiden aikaan Deisille tuli muutaman kuukauden tauko hommiin ja kesällä jatkettiin taas. Koska Deisin asenne kaikkiin hommiin oli vieläkin huippuhyvä, pääsimme jatkamaan samantien asioita eteenpäin sen kummemmin niitä kertailematta. Joten siirryimme nousemaan Deisin selkään kentällä, jotta pääsimme myös liikkeelle ratsastaja selässä.






Deisi on kasvanut kesän aikana ihan mahdottoman paljon ja liinassa liikkuminen on sille vieläkin hankalaa, siis ihan ilman ratsastajaakin. Selkeitä askellajeja ei oikein meinaa löytyä, helpointa sille on vain laukata. Vasen kierros on heikompi kun oikea. Kesän aikana selässä on käyty nyt seitsemän kertaa ja jokaisella kerralla askellajit on löytynyt hieman paremmin. Ensimmäisillä kerroilla Deisi ei muuta halunnutkaan kun mennä passikäyntiä ja ravia ei oikeastaan löytynyt ollenkaan. Viime juoksutuskerralla löytyi alusta saakka selkeä käynti, raviakin mentiin hienosti, ainoastaan ravista käyntiin siirryttäessä tulee väliin possupassia. Selkeästi tasapaino alkaa Deisillä paranemaan, vaikka harjoitusten kesto ei ole kymmentä minuuttiakaan ollut ennen ratsastajaa.

Selkään noustessa Deisille haastavinta on koettaa pitää itsensä tasapainossa, kun ratsastaja roikkuu hetken toisella kyljellä painonsa kanssa. Ensimmäisillä kerroilla vain taluteltiin Deisiä ympäri kenttää, sen jälkeen alettiin harjoitella pysähdystä ja liikkeelle lähtöä. Tiellä käytiin myös kävelemässä. Nyt kolmella viime kerralla olemme siirtyneet ympyrällä kulkemiseen, niin että minä jään liinan päähän ja ratsastaja on pääsääntöisesti komennossa ja ollaan saatu jo ravikin mukaan kuvioihin. Vaikka alkuun sekin tuntui hirveän hankalalta Deisille, muutaman pätkän jälkeen alkoi jalat löytyä oikeaan järjestykseen.



Kertaakaan Deisi ei ole vielä kyseenalaistanut sitä miksi ratsastajan pitäisi istua hänen selässä vaan hyväksynyt kaiken mukisematta korvat hörössä. Jarru ja kaasu löytyy tammasta jo, vaikka hieman laiskanpulskea tyyppi onkin ;) Kun vielä saadaan ratti viritettyä tammaan, päästään sen kanssa maastoon harjoittelemaan tasapainoa luotettavien kavereiden kanssa.



Kesällä Deisi kävi myös muutaman kerran irtohyppäämässä ja muutaman sekoilukerran jälkeen alkoi vihdoin päästä jyvälle että mihin piti mennä ja missä kohti piti jalkoja nostella. Deisi on kyllä yksi lungeimista ja kilteimmistä kolmivuotiaista mihin olen törmännyt :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti