perjantai 31. elokuuta 2012

Heliumi kentällä

Täytyy kyllä kehua Heliumin luonnetta. Tyyppi on kolmevuotias ori, ja kentän vieressä on laitumella muutama tammakin katselemassa ja silti ihan hissukseen tekee hommansa. Ja selkäänkin uskaltaa päästä Jennan ihan ilman että jännittää yhtään miten käy. Kova on luotto minulla - näihin molempiin! Eli kaksi kertaa on Heliumilla ratsastettu nyt kentällä ilman avustajaa. Molemmilla kerroilla on ollut muutama puomikin minkä yli on ratsastettu. Pitkään ei hommia ole tehty, käyty vain askellajit läpi molempiin suuntiin ja huolehdittu että se liikkuu reippaasti eteenpäin. Heliumhan mielummin on hieman hidas etenemään, mutta viime kerralla oli kyllä jo rehellisen reipas, mikä oli hienoa nähdä. Videolla on siis Heliumin toinen kerta "yksin" ratsastettuna :)


Deisillä on nyt vähän lomaa ratsastushommasta, se alkoi protestoimaan selkään nousua luimimalla ja kääntämällä hanuria ratsastajaa kohti. Joten nyt jätetään homma hetkeksi hautumaan. Deisihän on  rakenteeltaan hyvinkin koikkeli, joten kipeytyy helposti kun joutuu kantamaan ratsastajaa selässään. Parempi antaa sen kropan palautua kunnolla ennen kuin jatketaan.

Kunhan saadaan kärryihin toinen rengas, pääsisi varsoille hakemaan kuntoa maastossa ilman ratsastajaa. Heliumin voisi lykätä ihan kärryjen eteen, mutta Deisi täytyisi ottaa perähevosena mukaan. Tosin Helium on sen tuntuinen että sen kanssa uskaltaisi kyllä lähteä maastoon vaikka ratsainkin ;)

Reiskahan jouduttiin viime maanantaina lopettamaan, kun siltä hajosi jänne. Reiska lähti kyllä ihan saappaat jalassa, niin hienossa kunnossa se oli muuten! Kovasti kiitämme Reiskaa menneestä vuodesta, oli mielenkiintoinen persoona ja opittiin paljon siltä <3

Myös Jeea lähti Merville, tarkoitus olisi saada se siis vielä kantavaksi ja varsottaa se Mervillä.

Tallille hoitoon tuli ystäväni russ-ori Leo, joka on vuotiaana ollut meillä hoidossa. Silloin se näytti lampaalta, nyt se on jo ihan komea :)

maanantai 20. elokuuta 2012

Heliumin työhön paluu ja Deisin edistysaskel!

Helium on ollut melkein koko kesän herrainlomalla, muutaman kerran käynyt juoksutettavana ja laitumia vaihdettaessa käväissyt tallissa tonottamassa. Nyt jatkettiin ukon töitä, ja koska taukoa on ollut ja kentän vieressä on vielä Heliumin Iso Rakkaus Karkki on se pidetty liinan päässä. Ensimmäinen kerta loman jälkeen meni miltein kokonaan ylimääräisen energian  ulos juoksuttamiseen ja Jenna kävi orin selässä ottamassa muutamat käynti-ravi siirtymiset. Hyvin toimi kaasu sekä jarru, vaikka Heliumin ajatukset oli totaalisen muualla ja kauhea huutelu päällä koko ajan ;)


  Seuraavalla kerralla juoksutus oli vain muutaman minuutin pituinen, koska Helium hienosti jaksoi keskittyä ja tehdä siirtymiset. Jenna nousi selkään ja otettiin kaikki askellajit läpi niin, että ratsastaja hoiti käskytyksen sekä myöskin suunnan vaihdot. Itse seisoin turvamiehenä liinan päässä, mutta eipä minua siinä paljoa olisi kyllä tarvittu. Laukat ei olisi halunnut nousta, ja koska Jenna komensi raipan kanssa, tuli sieltä pieni protestipukkikin. Mutta nyt koko käsittelykerran ajan Helium oli hyvinkin keskittynyt hommiinsa eikä huudellut kaikelle mahdolliselle vaan käyttäytyi hyvinkin korrektisti. Nopeasti ne asiat taas muistuu mieleen.

Videota Heliumin loppukäynneistä:



Deisi päästettiin myös liinan päästä pois, ja teki yksinään ratsastajan kanssa kentällä hommia. Kääntyi hienosti ja jopa ravaili pitkiä sivuja. Video on vähän huono, mutta näkeehän siitä kuinka hienosti pikkutamma osaa mennä jo parkkiin ja päästää ratsastajansa selästä ;)




Dassea vain.

Muutama kuva Dassesta reissun päällä, ihan sen kunniaksi kun eka kisamatka toisella oli.









Ja vielä muutama video Dassesta ilman satulaa ratsastettuna kotona :)

 

 

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Deisi osaa liikkua!

Hienosti Deisi on oppinut jo ravaamaan ratsastajan kanssa, tosin eteenpäinpyrkimys on hieman kyseenalaista ;)


Deisi myös löysi hauskan keinon saada ratsastaja hetkeksi pois hommista :


Ratsastus on siirtynyt myös koko kentälle, eli Deisin on pystynyt päästämään Roosan kanssa kävelemään itsekseen ympäri kenttää. Myös ensimmäiset suorat on ravattu irti, kohta päästään siis maastoon hakemaan sitä tasapainoa!

Loppuun Deisi irtojuoksutettiin vielä kentällä. Nätisti aluksi vastalaukkaa, sitten ravia ja loppuun käynti. Nehän alkaa näyttää jo hallituilta askelilta :)


Estekilpailujen harjoitukset

 Ensin kuvaajamme Saijan harjoitteluvideota ja lähtötunnelmia tallilta:





Käväistiin siis porukalla Ryhlyn tallilla harkka estekisoissa. Lähdettiin kuorma-autolla liikenteeseen, koska hevosia tuli mukana kolme: Miki, Martti ja Dasse. Nämähän olivat Dassen ensimmäiset kisat kodin ulkopuolella, ja muutenkin sen elämän kolmas kerta tallin ulkopuolella koko 8-vuotisen elämänsä aikana. Olin aivan vakuuttunut että jännittäisi paikan päällä koko ajan tutisten, mutta se yllättikin kaikki olemalla aivan täysin viilipytty!  Myös ratsastajista muut kuin Jenna ja minä olivat ensimmäistä kertaa "vieraalla maalla" kisaamassa, joten sekin loi vähän lisäjännitystä. 40cm luokan menivät Jenna-Dasse, Roosa-Martti, Henna-Martti ja Essi-Miki sekä minä lainaratsulla 4-vuotiaan sh-orin Preussin kanssa, jonka ensimmäiset kisat nämä olivat.  Kaikilla kisat menivät hienosti, Roosa sai 40cm Clear Round- luokasta ruusukkeen ja Essi oli kisojen tsemppari ja toi mukanaan myös ruusukkeen. Hienosti menivät kaikki, kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut reissu!
 

Jennan ja Roosan suorituksista on videotallenteet :)

40cm:

 


 


60cm:

 
 


 


Tästä on hyvä jatkaa ja näillä näkymin lähtö Jennalla ja Dassella on 8.9. Harun hevostilan harjoitusestekilpailuihin. Muitakin lähtijöitä olisi ollut, mutta tallilla on samanaikaisesti estekurssi pyörimässä.

tiistai 14. elokuuta 2012

Deisin koulutusta

Deisin ollessa nyt kolmivuotias, alkoi tamman työt. Ensin oli suitsittuna olemisen opettelu ja osallistuminen maastakäsittelyhommiin helmikuussa.




Maaliskuussa opeteltiin olemaan varusteet päällä sekä juoksemaan liinan päässä. Ensimmäistä kertaa kun Deisillä oli satula selässä, päädyttiin kiipeämään selkään istumaan kolmesti, koska Deisi ei korvaansa hommalle lotkauttanut. On se hieno pikkutamma :)





Kevättöiden aikaan Deisille tuli muutaman kuukauden tauko hommiin ja kesällä jatkettiin taas. Koska Deisin asenne kaikkiin hommiin oli vieläkin huippuhyvä, pääsimme jatkamaan samantien asioita eteenpäin sen kummemmin niitä kertailematta. Joten siirryimme nousemaan Deisin selkään kentällä, jotta pääsimme myös liikkeelle ratsastaja selässä.






Deisi on kasvanut kesän aikana ihan mahdottoman paljon ja liinassa liikkuminen on sille vieläkin hankalaa, siis ihan ilman ratsastajaakin. Selkeitä askellajeja ei oikein meinaa löytyä, helpointa sille on vain laukata. Vasen kierros on heikompi kun oikea. Kesän aikana selässä on käyty nyt seitsemän kertaa ja jokaisella kerralla askellajit on löytynyt hieman paremmin. Ensimmäisillä kerroilla Deisi ei muuta halunnutkaan kun mennä passikäyntiä ja ravia ei oikeastaan löytynyt ollenkaan. Viime juoksutuskerralla löytyi alusta saakka selkeä käynti, raviakin mentiin hienosti, ainoastaan ravista käyntiin siirryttäessä tulee väliin possupassia. Selkeästi tasapaino alkaa Deisillä paranemaan, vaikka harjoitusten kesto ei ole kymmentä minuuttiakaan ollut ennen ratsastajaa.

Selkään noustessa Deisille haastavinta on koettaa pitää itsensä tasapainossa, kun ratsastaja roikkuu hetken toisella kyljellä painonsa kanssa. Ensimmäisillä kerroilla vain taluteltiin Deisiä ympäri kenttää, sen jälkeen alettiin harjoitella pysähdystä ja liikkeelle lähtöä. Tiellä käytiin myös kävelemässä. Nyt kolmella viime kerralla olemme siirtyneet ympyrällä kulkemiseen, niin että minä jään liinan päähän ja ratsastaja on pääsääntöisesti komennossa ja ollaan saatu jo ravikin mukaan kuvioihin. Vaikka alkuun sekin tuntui hirveän hankalalta Deisille, muutaman pätkän jälkeen alkoi jalat löytyä oikeaan järjestykseen.



Kertaakaan Deisi ei ole vielä kyseenalaistanut sitä miksi ratsastajan pitäisi istua hänen selässä vaan hyväksynyt kaiken mukisematta korvat hörössä. Jarru ja kaasu löytyy tammasta jo, vaikka hieman laiskanpulskea tyyppi onkin ;) Kun vielä saadaan ratti viritettyä tammaan, päästään sen kanssa maastoon harjoittelemaan tasapainoa luotettavien kavereiden kanssa.



Kesällä Deisi kävi myös muutaman kerran irtohyppäämässä ja muutaman sekoilukerran jälkeen alkoi vihdoin päästä jyvälle että mihin piti mennä ja missä kohti piti jalkoja nostella. Deisi on kyllä yksi lungeimista ja kilteimmistä kolmivuotiaista mihin olen törmännyt :)



perjantai 10. elokuuta 2012

Videokesäkuulumisia



Kesän leirit on nyt ohi ja arki voi taas alkaa. Kesällä välillä käytiin laukkailemassa pellolla, jotta hevoset eivät koko kesää kiertäisi vain kentällä. Alla pari videota, jotka valitettavasti ovat kännykkälaatua ;)

 


 
 

Myös maastoilla on keritty, muutama pidempi vaellus sekä useampia lyhyitä. Myös sieltä on sattunut videoita matkaan, samalla kännykkälaadulla ;)